TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Mrkvové celozrnné lívance s rozinkami a tvarohem

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 40
  • STOB recept
  • Porce: 4.00

Nebojte se vyzkoušet tuhle netradiční, ale chuťově naprosto vynikající kombinaci! Pokud by na vás kombinace s mrkví byla až moc zvláštní, můžete ji klidně nahradit jablkem. Lívance si můžete připravit na (nejen) víkendovou snídani nebo vydatnější svačinku (v případě svačiny trochu snižte množství).

Ingredience

Dochucovadla:

sušený zázvor, skořice, hmotnost hotových lívanců (celkem cca 16 lívanců) = 480 g, energie na 100 g lívanců = 620 kJ

Energetická hodnota celkem: 4738 kJ

Bílkoviny (g): 62, Tuky (g): 32, Sacharidy (g): 143, SAFA (g): 10, Cukry (g): 55, Vláknina (g): 30, Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 1185 kJ

Bílkoviny (g): 15.5, Tuky (g): 8, Sacharidy (g): 35.8, SAFA (g): 2.5, Cukry (g): 13.8, Vláknina (g): 7.5, Sůl (g): 0.3

Postup přípravy

Mrkev (cca 160 g, zbytek si necháme na ozdobení) si uvaříme a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme nebo nastrouháme najemno. Lze použít i syrovou mrkev, ale s uvařenou budou lívance jemnější. Vejce rozšleháme s kefírem a čekankovým sirupem, přimácháme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a sušeného zázvoru a rozmícháme. Na závěr vmícháme mrkev. Mělo by nám vzniknout těsto hustší konzistence, v případě potřeby zředíme kefírem nebo zahustíme moukou. Z těsta tvoříme malé lívance a opékáme z obou stran na pánvi na malém množství řepkového oleje. Očištěnou a umytou mrkev nastrouháme na tenké podlouhlé plátky (nejlépe to jde škrabkou), plátky mrkve opečeme na troše másla a přidáme rozinky (můžeme rozinky předem namočit v rumu), podlijeme trochou vody a necháme chvíli podusit, než bude mrkev měkká. Na závěr dochutíme skořicí a směs přidáme na hotové lívance společně se strouhaným tvarohem.

Fotografie

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 05. 2020 15:00
Skvělé!
06. 04. 2020 14:43
Vypadají krásně.

Naši partneři