- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 40
- STOB recept
- Porce: 4.00
Nebojte se vyzkoušet tuhle netradiční, ale chuťově naprosto vynikající kombinaci! Pokud by na vás kombinace s mrkví byla až moc zvláštní, můžete ji klidně nahradit jablkem. Lívance si můžete připravit na (nejen) víkendovou snídani nebo vydatnější svačinku (v případě svačiny trochu snižte množství).
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Tvaroh tvrdý průměr | 120 |
Rozinky | 40 |
Máslo čerstvé nesolené | 10 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Olej řepkový | 12 |
Mrkev | 400 |
Mouka pšeničná celozrnná | 100 |
Mléko kefírové 1,5 % tuku | 200 |
Čekankový sirup | 15 |
Dochucovadla:
sušený zázvor, skořice, hmotnost hotových lívanců (celkem cca 16 lívanců) = 480 g, energie na 100 g lívanců = 620 kJ
Energetická hodnota celkem: 4738 kJ
Bílkoviny (g): 62,
Tuky (g): 32,
Sacharidy (g): 143,
SAFA (g): 10,
Cukry (g): 55,
Vláknina (g): 30,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1185 kJ
Bílkoviny (g): 15.5, Tuky (g): 8, Sacharidy (g): 35.8, SAFA (g): 2.5, Cukry (g): 13.8, Vláknina (g): 7.5, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Mrkev (cca 160 g, zbytek si necháme na ozdobení) si uvaříme a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme nebo nastrouháme najemno. Lze použít i syrovou mrkev, ale s uvařenou budou lívance jemnější. Vejce rozšleháme s kefírem a čekankovým sirupem, přimácháme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a sušeného zázvoru a rozmícháme. Na závěr vmícháme mrkev. Mělo by nám vzniknout těsto hustší konzistence, v případě potřeby zředíme kefírem nebo zahustíme moukou. Z těsta tvoříme malé lívance a opékáme z obou stran na pánvi na malém množství řepkového oleje. Očištěnou a umytou mrkev nastrouháme na tenké podlouhlé plátky (nejlépe to jde škrabkou), plátky mrkve opečeme na troše másla a přidáme rozinky (můžeme rozinky předem namočit v rumu), podlijeme trochou vody a necháme chvíli podusit, než bude mrkev měkká. Na závěr dochutíme skořicí a směs přidáme na hotové lívance společně se strouhaným tvarohem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.